In het voorjaar van 2020 organiseerde de Jean Monnet chair drie lezingen over de toekomst van ons voedsel. Hoe zorgen we ervoor dat ons voedsel gezond en duurzaam wordt én dat onze boeren er een fatsoenlijke boterham mee kunnen verdienen? 

Wie wil er nog boer worden? 

Op 19 februari 2020 opende Landbouwsocioloog Han Wiskerke (Wageningen Universiteit) de lezingenreeks met een historische blik waarbij hij aan de hand van de ontwikkelingen in de landbouw in Zeeland liet zien hoe het boerenbedrijf zich ontwikkeld heeft. Vervolgens schetste hij kort de resultaten van het door dagblad Trouw uitgevoerde onderzoek naar De Staat van de Boer. Hoe denken boeren over de kringlooplandbouw en hun eigen toekomst, nu hun bestaan zo onder druk staat?

De toekomst van gezond eten. 

Op 4 maart 2020 legde epidemioloog Joreintje Mackenbach uit hoe onze voedselomgeving onze eetkeuzes beïnvloedt.  Ze liet zien hoe we overal – bij het tankstation, de bouwmarkt, supermarkt, treinstation – steeds weer verleid worden en ging na op welke manieren onze voedselomgeving weer gezonder kunnen maken.

Heeft vlees toekomst? 

Vlees lijkt weinig toekomst te hebben in discussies over ons voedsel in de wereld van (over)morgen. Steeds meer mensen zeggen minder vlees te eten. Maar de vleesconsumptiecijfers blijven hoog in Nederland. Hebben vleesminnaars het gelijk dan aan hun kant of groeit vleesverminderen toch uit tot de nieuwe standaard? Consumptiesocioloog Hans Dagevos (Wageningen Research) neemt u mee in de wereld van de carnivoren, flexitariërs en veganisten en presenteert de meest recente trends. (Deze lezing zou plaatsvinden op 1 april 2020 maar is uitgesteld wegens Corona-maatregelen).